Mulți dintre cei care merg [...] astăzi la psiholog nu recunosc acest fapt, tocmai pentru a fi feriți de întrebările celor din grupul social din care aparțin [...].

La români este împământenită ideea că a merge la psiholog este echivalent cu a fi nebun, lucru neadevărat. În primul rând, nebunia nu există ca afecțiune. Ea a fost un termen juridic care astăzi este perimat și neuzitat. Mulți dintre cei care merg totuși astăzi la psiholog nu recunosc acest fapt, tocmai pentru a fi feriți de întrebările celor din grupul social din care aparțin, grup cu credințe moștenite, care nu au trecut prin filtrul rațiunii.
Cei care nu merg la psiholog, preferă să-și ignore gândurile, problemele sau situațiile neplăcute până în momentul în care o simplă angoasă sau anxietate crește atât de mult încât se ajunge la depresie sau alte tulburări care vor presupune o terapie și un tratament, de cele mai multe ori, de lungă durată. A discuta cu un psiholog de câte ori consideri că este prea mult poate preveni apariția tulburărilor care au nevoie de terapie suportivă pe termen lung.
Psihoeducația este unul dintre pilonii esențiali ai dezvoltării sociale și individuale. Psihologul cel mai bun este acela cu care tu, client, rezonezi cel mai bine și cu care te simți confortabil. A vorbi despre problemele tale nu înseamnă a te expune ci a te descărca și a găsi o soluție pe care fără un ghidaj corespunzător nu o poți vedea. Psihologii sunt obligați prin lege să mențină secretul profesional. Psihologia a dezvoltat o serie de tehnici și terapii care funcționează și oferă rezultate care se văd prin îmbunătățirea calității vieții celor care apelează la acestea. Presiunile, stresul individual și social își pun amprenta asupra psihismului (vieții psihice) unei persoane și de aceea a încerca să vezi un alt mod de funcționare poate fi benefic pentru tine.
Comments